In het Praktijkonderwijs ben je in vijf leerjaren bezig met vier thema's: Wonen, Werken, Vrije Tijd en Burgerschap. Daarnaast werk je zo veel als mogelijk op je eigen niveau aan Nederlands, Rekenen en Engels. Je stroomt uit aan de hand van een eigen leerplan.
Er zijn vier mogelijke doorstroomrichtingen.
Wanneer je de school verlaat verleent de school nog twee jaar nazorg. Wij houden contact en begeleiden je als dat nodig is.
In leerjaar 1 en 2 maak je kennis met de verschillende vakken. Hierdoor ontdek je waar je interesses liggen. Bij veel lessen werk je met je handen. Er is een mix van praktijkvakken en theorievakken op een dag, maar ook in een week.
Na de basisschool kom je in leerjaar 1 terecht. In de eerste week na de zomervakantie leer je jouw mentor en klasgenoten kennen. Je volgt een kennismakingsprogramma. In de rest van het jaar maak je kennis met de verschillende vakken. Hierbij kun je denken aan vakken als rekenen, Nederlands en Engels. Maar ook techniek, plant & dier, zorg & welzijn, praktische vaardigheden en lichamelijke opvoding. Deze lessen heb je altijd met je eigen klas. Naast de vakken op school is er ook al veel aandacht voor de sfeer in de klas. Zo gaan we in het eerste jaar ook op kamp en organiseren we andere leuke uitjes.
De lessentabel van klas 1 en klas heeft 2 veel overeenkomsten. Extra wordt het vak arbeidstraining kantine gegeven. Hier verzorg je 1 keer per week de kantine in de grote pauze. Tijdens de grote pauze worden er allerlei gezonde producten verkocht: lekkere broodjes, soep, vers fruit of een smoothie. Je zorgt er samen met je klasgenoten en docent voor dat de bestellingen bereid worden. Dit betekent dat er verse boodschappen gedaan worden, recepten gelezen geworden en de bestellingen verkocht gaan worden. Je docent helpt je hier bij.
In leerjaar ga je naast de theorievakken steeds meer aan de slag met arbeidstraining. Je leert tijdens deze lessen te werken. We letten op doorzettingsvermogen, samenwerking, zelfstandig werken, concentreren, werk zien en aanpakken. Binnen de vakken krijg je de mogelijkheid om te trainen in echte werksituaties. Een leuke manier van leren waarbij we voor een deel buiten de school werken.
In leerjaar 3 worden de volgende Arbeidstrainingen gegeven:
Je krijgt les in blokken van 4 of 5 uur per week.
De Dienstverlening bereid je voor op de stages die je vanaf het vierde leerjaar buiten de school zal gaan lopen. Daarnaast is deze Arbeidstraining bedoeld om te onderzoeken welke werkzaamheden het beste bij jou passen. Deze werkzaamheden bestaan uit taken die horen bij de huishoudelijke dienst van de school, productiewerkzaamheden, boodschappen- en reproservice.
Je draagt tijdens deze stage een speciaal T-shirt dat door de school beschikbaar wordt gesteld. Hierdoor ben je voor iedereen binnen en buiten de school de school herkenbaar in functie.
Bij Arbeidstraining Facilitair doorloop je het traject 'Schoonmaak in de groothuishouding'. Je wordt op externe locatie getraind op het gebied van professionele schoonmaak en handig werken. Een juiste lichaamshouding en kennis van materialen en schoonmaakmiddelen is de basis van deze lessen. Met deze kennis heb je straks een streepje voor in de detailhandel, zorg en horeca.
Bij Groen werk je in een kas die bij de school staat en extern bij verschillende maneges. Vanuit de kas werken we in diverse soorten van groenvoorziening. Ook de tuin rondom de school is een werkplaats. Je houdt de tuin bij en leert zo omgaan met diverse tuingereedschappen. Daarnaast hebben we een volière met diverse vogels. Die worden door leerlingen verzorgd.
Om alvast te wennen aan de externe stage gaan er regelmatig groepen leerlingen met een arbeidstrainer verschillende werkzaamheden (zoals onderhoud van de terreinen, snoeien e.d.) uitvoeren bij de manege. Naast deze werkzaamheden, verzorg je ook de paarden.
Bij Horeca werk je in de catering. Tijdens de cateringlessen maken de leerlingen als groep gerechten op bestelling. Deze bestellingen worden gemaakt voor medewerkers en mensen uit de buurt. Wil je ook een keer een gerecht bestellen? Kijk dan op ISW Kookt van Thuisgekookt.nl.
Binnen de catering krijg je verschillende taken met verschillende verantwoordelijkheden. Denk aan: keukenhulp, de braadmeester, sous-chef en het regelen van bijgerechten. Vanuit onze samenwerking met Vitis Welzijn hebben we tweemaal per maand binnen onze locatie een buurtrestaurant. Buurtrestaurant Bij Mekaar. Mensen uit de buurt komen dan langs om te dineren op school. Je leert hier alle facetten die horen bij een echt restaurant. Lijkt het je leuk om al eens te komen eten op school? Klik dan hier.
Bij techniek werk je met hout, metaal en kunststof. Je leert de basistechnieken zoals zagen, afkorten, afschrijven, meten en boren. Je maakt kennis met allerlei soorten gereedschappen en werkt met kleine machines. Ook leer je een werkstuk maken vanaf een tekening.
In leerjaar 1 en 2 leer je vaardigheden die je toepast in leerjaar 3. Met uitbreiding van grotere boor- en zaagmachines.Dit gebruik je bij de verschillende werkstukken die je maakt op school en tijdens de arbeidstraining bij een extern technisch stagebedrijf .
Mocht u van gedachten willen wisselen over een 'klus' die wij met onze praktijkvakken wellicht voor u zouden kunnen doen, neemt u dan gerust contact op met het projectbureau: de heer Uytewaal (0174-615310).
In leerjaar 4 ga je bij meerdere bedrijven stage lopen om te onderzoeken welke sector het beste bij je past. Je volgt 2 dagen les op school. De andere dagen loop je stage.
Stage lopen kan in de volgende sectoren:
In leerjaar 5 weet je inmiddels welke sector bij je past. Soms lukt het ons jou te plaatsen bij een bedrijf die jou een baan wilt aanbieden.
Dit betekent dat er ieder schooljaar tussen de 30 en 40 leerlingen van ons Praktijkonderwijs stage lopen bij Westlandse bedrijven en instellingen. Het gaat om 108 stagedagen per leerling in leerjaar 4 en om 144 stagedagen per leerling in leerjaar 5.
Natuurlijk kunnen we dit allemaal niet alleen. Wij zijn daarom erg blij met de stage-bedrijven die we in de afgelopen jaren aan ons hebben weten te binden. Kunt u onze leerlingen een stage aanbieden? Neem gerust contact op met onze stagecoördinator: de heer Uytewaal (0174-615310).
Leerlingen van het Praktijkonderwijs kunnen uitstromen met een diploma of een verklaring. Het diploma kan alleen behaald worden na leerjaar 5.